Katsastus

Katsastus

Järjestäytyneillä veneilijöillä on mahdollisuus katsastuttaa veneensä jäsenseurassaan erillisten katsastusohjeiden mukaisesti. Katsastuksen tarkoitus on ylläpitää ja edistää veneen turvallisuutta. Katsastuksessa käydään läpi veneen tekniikkaa ja varustusta, jotka vaikuttavat veneen turvallisuuteen. On kuitenkin syytä muistaa, että vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta kuuluu veneen omistajalle tai haltijalle ja kulussa oltaessa kapteenille.

Katsastusluokat noudattelevat likimain CE-merkinnän mukaisia suunnittelukategorioita. Veneen katsastus on vapaaehtoista, eikä se liity veneen rekisteröintiin.

Veneiden katsastustoimintaa hallinnoi Suomen Purjehdus ja Veneilyliitto jäsenseurojensa välityksellä, kouluttamalla seuroihin katsastusmiehiä.

Katsastusmenettely

Katsastusmenettely on jaettu perus- ja vuosikatsastukseen.

Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi, sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi myös vaatia peruskatsastusta aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä purjehdusvalmiina. Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaiteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet ja moottori. Huomioi, että venettä, joka saapuu seuraan kesken kauden, ei tarvitse nostaa runkokatsastusta varten, vaan se tehdään seuraavan talvehtimisen yhteydessä.

Vuosikatsastus tehdään joka vuosi veneen ollessa purjehdusvalmiina, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet sekä mahdolliset seuran ja liiton painopistealueiksi määräämät kohdat. Samalla veneenomistajalla on mahdollisuus kysellä katsastajalta neuvoa koskien veneen turvallisuutta ja ylläpitoa. 

Katsastuksen edut

Koulutetut katsastusmiehet ovat veneasiantuntijoita, joilta tarkastustyön ohessa saa tarvittaessa veneturvallisuutta koskevia neuvoja ja ohjeita. Lisäksi useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät katsastetulle veneelle vakuutusmaksualennuksia. Ainoastaan katsastetulla veneellä on oikeus käyttää perälippuna seuran pursilippua. Päijänne-Keitele -alueen veneseurojen tukikohdissa saa vierailla katsastetulla veneellä.

Katsastajat

Toimihenkilöt-sivuilta löytyy katsastajien yhteystiedot. Katsastajat tavoittaa myös sähköpostiosoitteesta katsastus@lahdenvenekerho.fi