Lahden venekerhon johtokunnan koronatiedote 13.4.2020

Lahden venekerhon johtokunta piti Teamsin välityksellä ja sähköpostitse ylimääräisen kokouksen, jonka pohjalta tämä tiedote koronaepidemian vaikutuksista venekerhon kevään ja alkukesän toimintaan.
Uusimman THL:n ennusteen mukaan epidemia jatkuu ainakin heinäkuuhun saakka ja huomenna (14.4) hallitus tiedottaa Uudenmaan rajan avaamista 19.4. Tilanne elää siis koko ajan ja asiantuntijoidenkin on vaikea ennustaa epidemian kulkua ja sen vaikutuksia. LVK noudattaa poikkeusolojen aikana toiminnassaan maan hallituksen ja THL:n antamia koronaohjeita ja -määräyksiä.

Veneiden katsastus kesällä 2020

Kattojärjestömme, Suomen Purjehdus- ja Veneily (SPV), tekemän linjauksen mukaan runkokatsastuksen osalta riittää, että se tehdään vasta syksyllä, esimerkiksi veneiden noston yhteydessä tai jälkeen. Osa vakuutusyhtiöistä (esim. Pohjola) on poistanut katsastuksen takarajan 30.6. Poikkeusoloista johtuen katsastusmerkinnät on oltava Suulissa vasta syyskuun loppuun mennessä. Veneiden vuosikatsastus voidaan tehdä turvaetäisyydet huomioon ottaen esimerkiksi niin, että katsastaja pysyy veneen ulkopuolella (laiturilla) ja pyytää veneen omistajaa esittelemään pyydetyt turvavälineet, testaamaan palohälyttimet yms. Tarvittaessa voi käyttää myös kännykän videoyhteyttä. Maissa tehtävän, veneen ulkopuolisen runkokatsastuksen ensimmäisen vaiheen voi tehdä turvaetäisyydet huomioiden ennen veneiden laskua tai sen yhteydessä sovitusti katsastajan kanssa. Veneen sisäpuoliset tarkastukset suoritetaan vasta covid-19 rajoitteiden/riskien poistumisen jälkeen. Johtokunta haluaa korostaa päällikön vastuuta veneestään, sen varusteista ja turvallisuudesta epidemian aikana ja normaalioloissa.

Veneiden lasku 2.5.2020

Nosturi on tilattu Niemen satamaan 2.5. ja mikäli Tonttilan työntekijät pysyvät terveinä, nosturi tulee sovitusti. Tänä vuonna veneiden laskun yhteydessä kioskia ei pidetä ollenkaan, vaan kukin menee omilla eväillä. SPV:n linjauksen mukaisesti veneiden laskut on hyvä järjestää ilman suuria joukkoja ja noudattaen välimatkasuosituksia. Kehotamme veneiden laskuun osallistuvia toimimaan suunnitelmallisesti, työvaiheet ennakoiden ja turvavälit säilyttäen. Vältämme väen kokoontumista yhteen noston aikana. Palokaluston sammutinhuolto toteutuu entiseen tapaan. Jos olet sairaana, ota yhteyttä satamakapteeniin niin pyrimme löytämään ratkaisun veneen laskuun.

Kevättalkoot on peruttu

Kevättalkoot perutaan, mutta Antti ja Kimmo listaavat tarpeelliset tehtävät, joita jäsenet voivat käydä varaamassa kerhon Facebook-sivuilta oman venekunnan hoidettavaksi ja kuitata ne myös tehdyiksi. Teltta pystytetään vasta ennen kesäkisoja, jos epidemia ja rajoitteet helpottavat.

Kesäkauden avajaiset

Kesäkauden avajaisten toteutuminen ei ole vielä varmaa. Seurataan tilannetta ja johtokunta päättää asiasta seuraavassa kokouksessaan 6.5. Myös muista mahdollisista muutoksista kesän ohjelmaan informoidaan myöhemmin.

Toiminta tukikohdassa

Covid-19 on herkästi tarttuva ja vakava virustauti, johon ei ole lääkitystä ja jäsenistössämme on monia riskiryhmään kuuluvia. Johtokunta haluaa korostaa jokaisen veneen päällikön vastuusta oman venekuntansa toiset huomioonottavasta käyttäytymisestä tukikohdassa, niin ettei kukaan saisi tartuntaa Haapasaaressa vieraillessaan. SPV:n tiedotteessa puhuttiin jopa yhteisten tilojen lukitsemisesta, mutta johtokunta ei katso sitä aiheelliseksi ja majoittuminenkin on rajoitteet huomioon ottaen mahdollista. Saunomiset ja nuotiokatoksen käyttö ruoan valmistukseen hoidetaan venekunnittain tai pienissä porukoissa huolehtien hyvästä hygieniasta (käsien pesu, omien roskien pois vieminen, laudeliinat, omat wc-paperit yms.) Kanssaveneilijät huomioon ottaen pidetään saunomis- ja grillausajat lyhyinä.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.

Turvallista veneilykesää!