Merkittäviä muutoksia veneen katsastusohjeisiin

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n katsastusvaatimuksiin tulee muutoksia kaudelle 2017. Uudistukset liittyvät hätämerkinantovälineiden vaihtoehtoihin.

Uudet katsastusvaatimukset tarjoavat vaihtoehtoja veneen hätäilmoitusvälineiksi. Jatkossa pyroteknisiä hätäraketteja tai soihtuja ei välttämättä tarvita lainkaan, vaan varustuksen voi korvata elektronisilla välineillä, kuten led-soihduilla, matkapuhelimilla ja VHF-DSC-radiolla.

Vene voidaan katsastaa, avomeriluokkaa lukuun ottamatta, korvaavilla elektronisilla välineillä, jolloin pyroteknisiä hätäraketteja tai -soihtuja ei vaadita, mutta niitä suositellaan edelleen lisänä.

Saaristoluokassa (luokka 3) hätäilmoitusvälineiksi kelpaa säänkestävästi suojattu matkapuhelin ja led-soihtu varaparistoineen. Akulla varustetussa soihdussa ei vaadita vara-akkua vaan akun varaustila voidaan testata testipainikkeella. Ulkosaaristossa veneileville suositellaan lisäksi DSC-toiminnolla varustettua VHF-radiopuhelinta.

Ainoastaan katsastetun veneen omistajalla on SPV:n jäsenseuran lipun käyttöoikeus. Lisäksi katsastetun veneen tunnistaa katsastustarrasta.

Terv. Hemmo Järvinen